Ubuntu-ElementaryOs sisteminizde Tivibu - DigiturkPlay çalıştırın


 Merhaba arkadaşlar, hepimizin de bildiği gibi Linux işletim sisteminde SilverLight malesef çalışmamakta. O nedenle Tivibu, DigiturkPlay gibi online tv izlenebilen sitelerde silverlight uygulaması olduğu için linux işletim sistemi kullanıcılarının oldukça sıkıntı yaşadığı bir sorun haline gelmişti.

Ancak artık bu sorunun ortadan kalktığı müjdesini verebilirim.
Evet, yanlış duymadınız... Artık sisteminizde Silverlight ile çalışan sitelerde rahatlıkla tv izleyebileceksiniz.

Uzun süredir bu sorunla herkes gibi bende uğraşıyordum ancak önceki gün yabancı sitelerin birinde denk geldiğim bir arkadaşın yazmış olduğu makaleyi uyguladım ve sonuç MÜKEMMEL!!

Şöyle söyleyeyim. Firefox ve Chromium da silverlight olayını çözmüş olmaktan mutluluk duymaktayım. Chrome ile ilgili sorun halen devam etse de Linux üzerinde bu sıkıntıdan kurtulduğuma seviniyorum.

Lafı fazla uzatmadan yapmamız gereken işlemleri sırası ile yapmaya başlayalım.
sudo apt-get remove pipelight
Bu arada şunu unutmadan yazayım. Uzak yönetim programı olan TeamViewer 'ı sisteme yükledikten sonra bu işleme başladım o nedenle Wine uygulamasına ihtiyacımız olabilir bunuda aklımızda bulunduralım.

Eğer daha önce bu uygulamayı yüklediysek aşağıdaki komutla sistemimizden kaldırıyoruz.
sudo apt-get remove pipelight
... Sonrasında depo arşivimize pipelight eklentisini ekliyoruz ve update ile güncelliyoruz sonraki komutla da kurulumu gerçekleştiriyoruz.
sudo apt-add-repository ppa:pipelight/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install pipelight-multi
... Sonrasında silverlight eklentisini aktif ediyoruz. Bu işlem sırasında sistemimize bu uygulama inerek yükleme ekranı çıkacak ve sistemde indirme yapılacak daha sonra yüklenecek bu işlemler bağlantı hızınıza göre yavaş yada hızlı olabilir. O nedenle herhangişey yapmadan bekleyin.
 sudo pipelight-plugin --enable silverlight
Sistemimizde aktif ettiğimiz silverlight eklentimizi test etmek için lütfen Buraya tıklayın.

.... Şimdi de sıra geldi flash eklentimizi aktif etmeye. Bu arada sistemimizde bulunan flash player eklentimizi devredışı bırakmamız gerektiği öneriliyor.
sudo pipelight-plugin --enable flash 
... Google amcanın tv zımbırtısı için kullandığı eklentiyide aktif ediyor, sistemimize kurulmasını sağlıyoruz. (Bu işlemler sırasında indirme ve yüklemler gerçekleşmekte işlemler tamamlanana kadar herhangibirşey yapmayın)
sudo pipelight-plugin --enable widevine 
....  ViewRight web player  eklentisinide aktif edeilim lazım olabilir. Eğer aktif etme sırasında hata alırsanız öncelikle kilitli olan eklentiyi açmanız gerekbilir. Bunun için --enable yerine --unlock yazarak aynı kodu tamamen yazıp enter layın ve tekrar --enable olarak uygulayın. Bu işlem sonrası yeniden --lock yapabilirsiniz ben öyle yaptım açıkçası. Aynısını viewright eklentisine de uygulayabilirsiniz...
sudo pipelight-plugin --enable viewright-caiway 
... Son olarak Vizze eklentisinide aktif ediyoruz.
sudo pipelight-plugin --enable vizzedrgr 
Evet eklentilerimizi kurduk sistemimizde silverlightımız çalışıyor olmalı...

Firefox için  UAControl yada User Agent Overrider bu eklentileri yükleyebilirsiniz diye tavsiyede bulunmuş  arkadaşımız Daniel Foré

haydi bana müsade bu kadar yeterli sanırım?...  Görüşürük...

yararlandığımız kaynağımız ahanda burada ---->Webupd8

Yorumlar