Temel'i Olana Cumhuriyet Altını




  Trabzon'un Arsin ilçe Belediyesi, son dönemlerde kaybolmaya yüz tutan Karadeniz'in simgesi Temel, Fadime, Dursun ve İdris isimlerinin yeniden yaygınlaşmasını sağlayabilmek için "promosyonlu isim kampanyası" başlattı. Buna göre çocuğuna bu isimlerden birini veren aileye bir adet cumhuriyet altını verilecek.
"GİDEREK YOK OLUYORLAR"

Arsin Belediye Meclisi son toplantısında Karadeniz bölgesinde giderek unutulan ve Karadeniz'in simgesi olarak bilinen Temel, Fadime, Dursun, İdris isimlerini çocuklarına koyan ailelerin bundan sonra ödüllendirme kararı aldı. Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, Karadeniz'in simgesi olan ve unutulmaya yüz tutmuş bu isimlerin daha sık telaffuz edilmesi gerektiğini belirterek, "Temel, Fadime, İdris, Dursun giderek yok oluyor. Bazıları Temel'i modernleştiriyor ve 'Temelcan' ismini koyuyor. Yaptığımız araştırmada 2011 yılında Trabzon'da dünyaya gelen çocukların hiçbirine Temel ile Fadime ismi konulmamış. 2001-2007 yılları arasında ise yapılan bir araştırmada Türkiye'de sadece 10 ailenin bebeğine Temel ismini koyduğunu öğrendik. Biz Temel ile Fadime'nin sadece fıkralarda, beyaz perdede kalmasını istemiyoruz" dedi. Şen, kampanyaya katılacak kişiler için Arsin'de yaşamaları, doğan çocuklarına ön veya son isim olmadan sadece Temel, Fadime, Dursun, İdris isimlerini koymaları, isimlere herhangi bir eklenti yapılmaması şartı bulunduğunu söyledi.

2011 YILI KAYITLARINDA YOK

Trabzon Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde 2011 kayıtlarında Temel, Dursun ve Fadime isimlerinin hiçbiri yer almazken, en fazla tercih edilen isimlerin başında erkeklerde Kayra, Berk, Ayberk, Yağız, kızlarda ise Ebrar, Nisanur, Yağmur ve Beste isimleri yer alıyor.

Kaynak: HaberTürk

Yorumlar